Arheološko nalazište Cickini

Izvan većih gradskih središta, na cesti koja je povezivala dva antička grada, Fulfinum i Curicum, u ranoj antici gradi se villa rustica. U njenoj blizini u razdoblju kasne antike (5. – 6. stoljeću) sagrađen je sakralni sklop danas poznat kao nalazište Cickini.

Riječ je o jednobrodnoj crkvi s transeptom koja je izgrađena u smjeru jugoistok – sjeverozapad. Na njenom začelju nalazi se polukružna apsida čiji je vanjski plašt sedmerostranični, a uz unutrašnji zid joj je prizidana svećenička klupa. Uz crkvu se nalaze pomoćne prostorije i krstionica. Prostor svećenstva je od prostora vjernika bio odijeljen bogato ukrašenom oltarnom pregradom. Istočno od crkve nalazi se veći stambeni kompleks s prostorijama skladišta, cisterne, kuhinje, blagovaonice te ostacima stubišta koje je vodilo na kat.

Početkom 7. st. kompleks je stradao u požaru, ali se prostor crkve nastavio još neko vrijeme koristiti u smanjenom opsegu na način da su se zatvorili krakovi transepta. Kompleks je vjerojatno napušten krajem 8. stoljeća.

Hrvatska turistička zajednica malinska otok Krk Kvarner RDA
Rezerviraj